GERMAN SERBIAN
top
KNJIGE LINKS  

ISTORIJA BAROVA I KOKTELA STRANA 3/5

Kokteli u Evropi - konačan prodor. Zahvaljujući svojoj knjizi "The Savoy Cocktail Book" objavljenoj 1930. Harry Craddock je doneo veliki broj koktela u Evropu i izvršio značajan uticaj na popularnost mešanih pića na starom kontinentu.

Radio je u Savoy Hotelu u Londonu za vreme kasnih 1920-ih godina. Harry's New York Bar u Parizu je poznat po barmenu Fernand «Pete» Petiot. Izum ovog barmena je mešavina soka od paradajza, vodke, i worchestereshire-a, piće poznato pod imenom «Bloody Mary». Odnos Amerikanaca prema alkoholu i mešanim pićima nije svuda bio jednak. U nekim državama je bilo zabranjeno prodavati alkohol Indijancima. Neke države su ograničile broj ugostiteljskih objekata, neke su ograničile vreme boravka u jednom baru na sat vremena dnevno. Došlo je vreme prve prohibicije u kojoj je učestvovao samo mali broj država. Osnovane su «Anti-Saloon-Leagues» i kasnije ozloglašene «Pan-Ladies». Ovim damama bilo je dozvoljeno da tiganjima tuku goste koji piju alkohol.

16. Januara 1919. godine prohibicija je sprovedena u svim državama. Cilj je bio da se spreči zloupotreba alkohola i poboljša ekonomska situacija. Naravno nisu se svi složili sa ovom merom. Mafija na čelu sa Al Capone-om organizovala je mrežu švercera koji su u početku prodavali preostali alkohol. Kasnije su pomoću «Moon-Shine-Clipper-a» švercovali pretežno rum iz Kariba. Iz Kanade su nabavljali viski, iz Meksika tekilu. Nije preterivanje ako se kaže da je prohibicija učinila kulturu «bartending-a» jačom nego što je ikada bila ranije u istoriji. Vlasnici barova bili su dobro plaćeni za snabdevanje naroda alkoholom koji je tada bio zabranjen. Gangsteri su posedovali svoje klubove i dali barmenu auru misterije, elegancije i moći. Pića su u to vreme mešana s jedne strane zato što je količina alkohola bila ograničena a s druge strane da bi ono izgledalo "bezopasno". Zbog toga je ovo doba bilo zlatno doba koktela. Tadašnji barmeni su bili u mogućnosti da eksperimentišu radom sa alkoholnim pićima i kreirali su neka od najpopularnijih mešanih pića današnjice – Long Island Iced Tea, Highball, Gin & Tonic.


< ISTORIJA BAROVA I KOKTELA 2. STRANICA | ISTORIJA BAROVA I KOKTELA 4. STRANICA >

#########
union

 

The last stage concerning the bezel prior to moving tag heuer replica uk is actually it's a single item keeping the actual very in position about the center rolex replica uk that aids in waterproofing. Because earlier mentioned, the actual automated calibre 4130 continues to be the actual motor which hard disks the actual cartier replica sale. Nevertheless, the actual motion that formerly featured becoming COSC Chronometer Licensed has become additionally tag heuer replica. For that report, Rolex is not thinking about departing COSC, because they would like to maintain this being an exterior, impartial accreditation. Their own in-house accreditation hublot replica sale precision score although, that is becoming put on brand new Rolex wrist watches. To the actual calibre 4130, whenever replica watches sale created this these people these people focused upon decreasing the amount of elements within the chronograph perform, helping improve dependability.