GERMAN SERBIAN
top
KNJIGE LINKS  

ISTORIJA BAROVA I KOKTELA STRANA 2/5

Zašto su kokteli nastali u Americi? Doseljenici iz Evrope su u Ameriku doneli mnoštvo raznih alkoholnih pića. U međuvremenu su naučili prave brendi od vina, a od žitarica rum, viski itd. U kafanama koje su otvorili ovi doseljenici u početku se pilo sve što je sadržalo alkohol, posebno naravno pića iz domovine. A pošto su ovi ljudi dolazili iz raznih zemalja, raznovrsnost pića u ponudi je bila sama po sebi velika.

Najstarije mešano piće, koje se može svrstati pod naziv «American Drink» je «Julep», koji se pominje u jednom kuvaru iz 1540-te godine, dok su kokteli i grupa pića koja se naziva flips (flip) nastali pre odprilike 200 godina.

Rano su objavljene i prve knjige sa raceptima za koktele. «Profesor» Jerry Thomas je bio poznat po njegovim posudama za mešanje od sterling-srebra. Radio je u Metropolitan Hotelu u New York-u. 1862. godine je izdao knjigu «Bartender's Guide». Ali od 90 recepata su samo 19 bili recepti za koktele, ostalo su bili punčevi, koji su tada, posebno u Engleskoj, bili vrlo popularni. Kratko nakon toga objavljena je knjiga «Bartender's Manual» od Harry Johnson-a koja je postala najprodavanija knjiga za barmene. U ovom delu objavljeno je već 34 recepata za koktele, kao i recepti za punčeve, egg-noggs i sours-e.


Zlatno doba američkog bara počelo je nastankom većih gradova i razvojem kulture u Americi. Ovi barovi bili su društveni centri gradova.

U Evropu su kokteli odn. mešana pića stigli tek za vreme Prvog Svetskog Rata, zajedno sa američkim vojnicima, koji su se borili na strani saveznika. Prvi predsednik engleskog saveza bartendera bio je Harry Craddock.
< ISTORIJA BAROVA I KOKTELA 1. STRANICA | ISTORIJA BAROVA I KOKTELA 3. STRANICA >

Jerry Thomas mixing the blue blazer
union