GERMAN SERBIAN
top
KNJIGE LINKS  

Istorija barova i koktela

Da bismo shvatili kako su se razvijala mešana alkoholna pića odn. kokteli i druge mešavine potrebno je vratiti se daleko u prošlost. Barovi i kafići prošli su takođe dug razvojni put. Kokteli nisu nastali toliko davno ali nisu ni tako nova tvorevina kao mnogi misle. Još u doba starih Grka i Rimljana postojale su narodne institucije gde se pilo. Bilo ih je i u dalekoj prošlosti Kine. Većina vlasnika barova su pre 15. veka sami proizvodili likere kod kuće.

U zapadnoj Evropi uključujući Englesku, Irsku, Francusku i Nemačku kafane su bile srce društvenog života. Mnogi su te barove koristili u vlastite svrhe – od pisaca do poslovnih ljudi. Barmeni i vlasnici barova su bili deo ekonomske elite i najbogatiji trgovci svog vremena.

Barovi, ili ono što danas podrazumevamo pod tim nazivom, nisu nastali davno. Prvi barovi otvoreni su u Americi. Ali današnji barovi nemaju mnogo veze sa njima.
Prvi barovi imali su samo šank (bife) i neku vrstu barijere. Ona je služila, da one nekulturne goste drži na sigurnom rastojanju od barmena i robe. U početku to je bila u suštini samo sigurnosna mera. S obzirom da nije bilo stolica, morali ste da se naslonite na bar, a pošto na šank niste mogli da odložite čašu sa pićem, morali ste da je držite u ruci. To je bilo malo neugodno, ali tada se i tako nije dugo zadržavalo u baru. Ljudi bi ušli unutra, popili nešto, možda malo popričali i otišli.

Naziv «bar» potiče upravo od ove barijere. Ta barijera, iako drugačijeg oblika, može se i danas naći u skoro svakom baru. Šipke koje se protežu donjim i gornjim delom šanka su njeni naslednici. Sada ne treba da štite barmena već nameštaj. Gornja šipka treba da spreči gosta, da se previše nagne preko šanka i slučajno razbije čašu. Donja šipka služi kao naslon za noge i zaštita za šank.

ISTORIJA BAROVA I KOKTELA - SLEDEĆA STRANICA >

#########
union

 

The actual chronograph is actually tag heuer replica as well as totally reset while using screw-down pushers, that will connect to the actual movement's line steering wheel as well as up and down clutch system hublot replica uk adding to an exact as well as instant begin. The actual chronograph is actually rolex replica sale in order to inside 1/8th of the 2nd, if you want which type precision. Oddly enough, between your mere seconds guns from the call all of us rolex replica sale possess four steps, which means you cannot truly study which 1/8th precision. The actual calibre 4130's oscillator includes a rolex replica trademarked azure Parachrom hairspring produced in the amazing metal. The actual Parachrom hairspring is actually proof in order to permanent magnetic areas, letting it provide balance within replica watches which likewise incorporate heat variants in addition to jolts, exactly where it may stay as much as 10 occasions much more exact than the usual conventional hairspring.