GERMAN SERBIAN
top
KNJIGE LINKS  

Daiquiri
> RECEPT ZA DAIQUIRI KOKTEL <

Navodno je Daiquiri kreirao inženjer Jennings Cox, koji je radio u gradu Daiquiri na istoku Kube.

1896. su Cox-a posetili važni poslovni partneri iz SAD. Cox je obožavao gin, ali ako ga nije bilo, pio je i domaći rum. Kada su došli njegovi prijatelji, nije više imao gin da ih posluži. Cox-u je bilo vrlo neprijatno zato što je svoje prijatelje mogao da posluži samo domaćim rumom. Zato je iz dvorišta doneo nekoliko limeta, iscedio ih, pomešao sa šećerom i dodao rum.

Admiral Lucius Johnson koga je Cox slučajno upoznao poneo je recept i velike količine ruma u SAD, gde je predstavio ovo piće u jednom vojnom klubu u Vašingtonu. Zahvaljujući tome što je John F. Kennedy voleo da pije Daiquiri pre ručka, koktel je stekao popularnost kakvu je imao samo Martini Cocktail.

U Havani su za vreme 20. godina nastali mnogi danas poznati kokteli koji se sastoje od ruma. Tada je barmen Constante Ribailagua zvani "Er Rey de los Coteleros" (Kralj koktela) u baru El Floridita (bar tada poznat kao "La Catedral Del Daiquiri" kreirao prvi "frozen Daiquiri".  

Ovu nimalo skromnu titulu Ribailagua i zaslužuje, kako David A. Embury u njegovoj knjizi "The Fine Art of Mixing Drinks, izdatoj 1948 godine, opisuje:ISTORIJA DAIQUIRI KOKTELA 2. STRANICA >

Daiquiri cocktail
Dan Pulcrano - Daiquiri
union