GERMAN SERBIAN
top
KNJIGE LINKS  

Jerry Thomas
"Ko bi popio koktel Blue Blazer spustio bi se na zemlju kao list na jesenjem vetru."

Iako današnji barmeni često ne znaju ništa o njemu, on je doprineo da kokteli postanu popularni.

Jerry Thomas je rođen 1830. godine i smatra se ocem koktela. Radio je u Metropolitan hotelu u New Yorku i bio je poznat po svojoj posudi za mešanje pića od sterling srebra. Bio je barmen ali je bio poznat i po akrobacijama koje je izvodio prilikom pripreme koktela. Danas se ovaj način rada naziva "flair bartending". Najvažnije je to što je 1862. godine izdao knjigu za barmene. To je bila prva knjiga sa receptima za barmene i prva knjiga koja sadrži recepte za piće zvano "cocktail". Samo 10 recepata za koktele od ukupno 600 sadrži prvo izdanje knjige. U kasnijim izdanjimaobjavio je duplo više recepata za koktele. Dok su u prvoj knjizi recepti za koktele bili gotovo skriveni u kasnijim izdanjima ih je pomerio ka početku knjige. Nažalost nije poznato mnogo o njegovom životu. Jedna od njegovih kreacija je i piće Tom & Jerry. Na slici vidite kako Jerry Thomas priprema čuveni "Blue Blazer". To je bila skoro smrtonosna mešavina visokoprocentnog nerazblaženog viskija, malo vrele vode, šećera i kriška limuna. Tu mešavinu je zapalio i presipao (u zapaljenom stanju) iz jedne metalne posude u drugu. Onaj ko bi popio ovo piće spustio bi se na zemlju kao list na jesenjem vetru. 


Jerry Thomas - Blue Blazer
union